LED-screen vai Videotykki

- kas siinä vasta kysymys
OSA 2

Videotykki ja LED-screen, nuo kaksi vaihtoehtoista suurten kuvapintojen järjestelmää, joista toinen on kallis. Vai onko asia sittenkään ihan näin? Projektorilla ja LED-screeneillä on molemmilla omat paikkansa tapahtuma- ja seminaaritekniikassa. Käyttötarkoitus ja vaaditut ominaisuudet määrittävät, kumpi ratkaisuista on toimivampi ja kustannustehokkaampi.

 

Tässä osiossa tarkastellaan LED-screenin ja videotykin resoluutioita. Resoluutio viittaa kuvan tai näytön tarkkuuteen ja yksityiskohtien määrään ja kertoo kuvan terävyydestä. Resoluutio mitataan pikseleissä; kuinka monta pistettä kuvassa tai näytössä on vaakasuunnassa ja pystysuunnassa.

LED-screen

LED-screen paneelissa on mallikohtainen määrä pikseleitä. Kuvapinnan resoluutio kasvaa sitä mukaa, kun näitä paneeleja laitetaan vierekkäin ja päällekkäin. Mitä tarkempaa screen pikselitiheydeltään on, sitä lähempänä toisiaan yksittäiset pikselit ovat. Toisin sanoen, pienemmälle alueelle mahtuu suurempi määrä pikseleitä, kun pikselit ovat lähempänä toisiaan.

Pikselitiheys vaikuttaa paitsi screenin kuvatarkkuuteen, myös sopivaan katseluetäisyyteen. Sopiva katseluetäisyys tarkoittaa, että kuva näyttää yhtenäiseltä, eivätkä yksittäiset pikselit enää paljaalla silmällä juuri erotu. Suuntaa antavana nyrkkisääntönä sopivan katseluetäisyyden arvioimisessa voi pitää pikselitiheyden muuttamista metreiksi. Esimerkiksi screenin, jonka pikselitiheys on 2,5mm, sopiva katseluetäisyys alkaa noin kahden ja puolen metrin päästä. Screenin, jonka pikselitarkkuus on 5mm, sopiva katseluetäisyys alkaa noin 5 metrin päästä ja niin edelleen.

 

Screenin tarkkuus on hyvä ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi messuosastoilla, joissa katsojat ovat yleensä lähellä, screenin on syytä olla riittävän tarkkaa, jotta pienelle alueelle saadaan riittävästi pikseleitä tarkan ja yhtenäisen kuvan tuottamiseksi. Jos taas kuvapinta on suuri ja sitä katsotaan kauempaa, kuten vaikkapa suuremmassa seminaarissa tai henkilöstötilaisuudessa, voi pikseliväli olla myös suurempi, vaikka esitettävä materiaali sisältäisikin pieniä yksityiskohtia, kuten paljon tekstiä.

Videotykki

Toisin kuin LED-screenin kohdalla, videotykin kuvatarkkuus pysyy samana kuvakoon kasvaessa tai pienentyessä. Kuvan koko ja katseluetäisyys vaikuttavat siihen, kuinka tarkkaa kuvaa tykin olisi syytä tuottaa. Metrimääräisesti saman kokoista 4K-kuvaa voi tarkastella lähempää kuin vastaavaa FullHD-kuvaa. Myös videotykin heijastama kuva koostuu pikseleistä. Koska pikselien määrä ei kasva kuvan kasvaessa (ellei myös käytettävää projektoria vaihdeta), tarkoittaa se, että pikseleiden koko kasvaa kuva-alan mukana. Screenin katseluetäisyyteen voitanee soveltaa vastaavaa logiikkaa, kuin LED-screeniin. FullHD-kuvassa, jonka koko on 1,92×1,08m yhden pikselin kooksi tulee 1 millimetri. Kuva koon tuplaantuessa tuplaantuu myös yksittäisen pikselin koko ja samalla sopiva katseluetäisyys.

Vertailun vuoksi: resoluutio

 

3 x 2m Absen PL2.5 pro screenin resoluutio on 1200x800px. FullHD-videotykillä tuotetun vastaavan kokoluokan kuvan resoluutio on 1920x1080px. Kasvatettaessa screenin leveyttä 5 metriin ja korkeutta 3 metriin, tulee screenin resoluutioksi 2000x1200px FHD-tykillä tuotetun metrimääräisesti vastaavan kuvan ollessa edelleen 1920×1080 pikseliä.

 

Viedään ajatusta hieman pidemmälle. Haluat, että kuvan resoluutio on vähintään FullHD ja koko noin 16 x 9 metriä. Luonnollisesti temppu onnistuu valotehtoltaan riittävän tehokkaalla videotykillä, joka tuottaa vähintään 1920×1080 pikselin kuvaa. LED-screeniä käytettäessä suureen kuvapintaan voidaan käyttää harvempaa pikselitiheyttä. Jotta 16x9m kuvapinnalla saavutetaan vähintään FullHD-resoluutio, voidaan käyttää screeniä jonka pikselitiheys on 8,3mm tai alle.