Video mappingissa koko maailma on videopintaa

Kuvittele käveleväsi kohti Suvilahden Kattilahallia nähden, että koko rakennuksen julkisivu on elävän köynnöskasvin valtaama. Astuessasi sisään, onkin katto täysin auki ja näet tähtitaivaan revontulineen. Ei tarvitse huolestua, Kattilahallin katto ei ole kadonnut eikä julkisivu ole paksun kasvillisuuden peitossa. Nämä ovat illuusioita, jotka on mahdollista toteuttaa teknisten ratkaisujen avulla – tarkemmin video mappingillä.

 

Yksinkertaistetusti video mapping (kutsutaan myös 3D mappingiksi tai projisointi mappingiksi) on tapa, jolla elävä kuva saadaan heijastettua minkä tahansa kolmiulotteisen objektin pinnalle usein pinnan muotoja mukaillen. Mappausteoksia voidaan käyttää tehokeinoina osana suurempaa show’ta, omina taideteoksinaan tai ihan vaan tilan lavasteina. Tekniikan avulla voidaan silmänräppäyksessä muuttaa koko tilan ilme ja jopa näennäinen lokaatio.

 

Miten tätä voidaan hyödyntää osana tapahtumia?

Yllä on Capital Creative suunnittelema ”Kompassin Tarina” teos, joka nähtiin helmikuussa 2023 Porvoon Valoissa projisoituna Porvoon Vanhan Raatihuoneen julkisivuun.

Koko maailma pintana


Video mappingin suurin hyöty on se, että heijastuspintana voi käyttää lähes mitä tahansa pintaa maailmassa. Pintana voi olla esimerkiksi rakennuksen julkisivu tai lattia, lanseerattava auto tai vaikka esiintyjän asu. Sen rajattomat tekniset mahdollisuudet avaavat täysin uusia mahdollisuuksia luovalle ajattelulle. Käyttötarkoituksia löytyy useita aina tuotelanseerauksista muotinäytöksiin.


VOIT UNOHTAA PUNAVIHREÄT LASIT


Siitä ei ole montaa vuotta, kun tapahtumissa ja elokuvateattereissa jaettiin punavihreitä 3D-laseja, joiden avulla pääsi kokemaan täysin uuden ulottuvuuden. Tämä on kuitenkin mahdollista saavuttaa ihan videomateriaalin avulla. Tekniikalla haluttu 3D-pinta herää eloon ja saadaan luotua illuusio esimerkiksi rakennuksen romahtamisesta aina viimeistä tiiliskiveä myöden. Videosisällön suunnittelulla saadaan luotua vahvoja immersiivisiä kokemuksia.

 

YLLÄTYSMOMENTTI

Video mapping on luovalle tiimille kuin monipuolinen seisova pöytä. Mahdollisuuksia yllättää katsoja on lukematon määrä. Liikuttamalla koko tilaa projisoinnin keinoin pystyy herättämään katsojassa sellaisia tunteita, joita perinteinen videomateriaali yksin LED-screenillä ei pysty tuottamaan. Yhdistelemällä projisointi olemassa olevaan arkkitehtuuriin saadaan synnytettyä teoksia, joiden katselu luonnistuu sekä läheltä ja kaukaa. Ja ennen kaikkea vetää katsojan mukaansa.


Jos kiinnostuit video mappauksen mahdollisuuksista ota yhteyttä Maxiin!


Loppuun vielä muutama Capital Creativen suosikki muiden toteuttamista projisointiteoksista.

Odd Agency – Church of Santa Caterina d’Alessandria

GreenWall Designs – Måns Zelmerlöw – Heros, Eurovision Song Contest

Le Petit Chef and Friends