Saammeko esitellä - Timo Halén

Jokaisella Capital AV:laisella on tärkeä osansa asiakkaiden tapahtumien onnistumisessa, vaikka toiset ulkoapäin katsottuna ovatkin roolissaan muita näkyvämpiä. Haluammekin nyt esitellä heidät, ihmiset kaiken takana. Seuraavaksi vuorossa on varastolla ja logistiikassa toimiva Timo Halén.  

Kun Timolta kysyy, millainen on hänen työnkuvansa niin saa vastaukseksi melkoisen listan; kuljetukset, laitekehitys, päivitykset, pienet huollot, teknisten ratkaisujen selvittäminen, asennukset, hankinnat, dryhire ja lisäksi työnkuva rönsyilee reippaasti näidenkin työtehtävien ulkopuolelle. Työ on ainakin vaihtelevaa, Timo naurahtaa. Juuri se vaihtelevuus on tässä työssä Timolle mieluista uuden oppimisen ja uusien laitteiden sielunmaailman selvittämisen lisäksi.

”Pintapuolisesti minun täytyy tietää kaikki meidän firman laitteet, miten ne toimii ja mitä niillä tehdään.”
Teininä Timo teki valoja harrastajateattereille ja sirkukselle. Sieltä kimposi myös innostus pyrotekniikkaan, kun yhteen esitykseen piti saada savu välähdyksellä. Täytyi selvittää mistä sitä saa ja miten sitä käytetään. Pian pyrotekniikka vei koko miehen ja tehtäväksi tuli toinen toistaan isompia ilotulituksia. Pohjakoulutukseltaan Timo on tietoliikenneasentaja, alanaan puhelinliittymät ja keskukset. Tämän alan opiskelu osui kuitenkin vähän huonoon saumaan, koska kiinteistä puhelinliittymistä ja yritysvaihteista luovuttiin pian valmistumisen jälkeen ja piti keksiä muuta. Timo teki töitä elektroniikkatuotannossa ja myöhemmin samalla konsernilla it-hommissa. Oppiaan räjähteistä Timo pääsi käyttämään ihan ”oikeissakin töissä” louhintahommissa mm. Lahti-Heinola sekä Lohja-Muurla moottoriteillä. Kun tehostehommat ja ilotulitteet pyörivät lisäksi omina sivukeikkoina mukana, oli hommia yksinkertaisesti jo liikaa. Timo jäi pois louhintatöistä ja keskittyi vuosiksi pelkästään ilotulituksiin ja tehosteisiin. Hänen tehosteitaan ja räjäytyksiään on nähty myös elokuvissa, kuten Tali-Ihantalassa ja sarjoissa, kuten Duudsonit tuli taloon.   ”Näillä keikoilla tarvitaan erityistä tarkkuutta, kun räjäytykset tehdään usein lähiöissä lähellä asuintaloja. Onneksi onnettomuuksia ei ole sattunut.”  

Keikat veivät Timon usein myös ulkomaille saakka mm. bändikeikoille, firmojen tilaisuuksiin ja erilaisiin tapahtumiin. Vaikka ulkomaanreissuilla paikalliset kontaktit yleensä hankkivat räjähteet ja tulitteet, on kaverin kanssa menty myös mm. Kroatiaan myös täydessä ilotulituslastissa olleella omalla autolla. Tällä reissulla rajamuodollisuudet sitten kestivätkin vähän pidempään.

”Ulkomailla pidetään ilotulituskilpailuja, joihin katsojat ostavat lippuja. Muun muassa Kiinassa järjestetään upeita kilpailuja joihin firmat tulevat ympäri maailmaa kilpailemaan. Meillä Suomessa ei ole mitään vastaavaa”, Timo harmittelee.


Nykyään Timo tekee näitä keikkoja enää harvakseltaan. Viimeisin keikka oli Tallinnan TV-tornissa Viron itsenäisyyden juhlallisuuksissa. Kun keikkoja ja maailmaa oli nähty riittävästi, alkoi vakituinen työsuhde kiinnostaa, niinpä Suomen Videoviestinnän kautta Timo päätyi Capital AV:lle.


”Äkkilähtöjä tässä työssä riittää. Vaikka perjantain saunareissu voi katketa siihen, kun soitto tulee Porvoosta ja täytyy lähteä korjaamaan TV:n laulukilpailun valoja. Mutta kuulema hyvin paloivat seuraavan päivän kuvauksissa.”


Paineita on sillon tällöin nykyisessäkin työssä, mutta räjäytystyö on tuonut asenteeseen kylmähermoisuutta – “Tässä ei kukaan kuole”. Vaikka työn vaihtelevuus juuri on mielekästä Timolle, nopeat muutokset tuovat painetta varaston päivittäiseen toimintaan. Koronan aikana on ollut myös stressaavaa, kun esimerkiksi varaosia ei ole aina saatavilla. Capital AV:lla ikimuistoisin keikka Timolle oli Hartwall Arenan Apulanta 2019. Käytössä olivat kaikki tekniset herkut, kuten Cyberhoist-nostimet ja jälki oli kyllä komeaa. Timolla on kotona kaksi kissaa ja hän harrastaa vapaa-aikana moottoripyöriä ja ammuntaa. Hevosharrastus on myös ollut rakas harrastus jo pienestä pitäen, vieläkin Timo käy ratsastamassa satunnaisesti. Ratsastusvaelluksia on tehty mm. Meksikossa, Boliviassa ja Islannissa. Kaiken kaikkiaan Timo on aina viihtynyt reissun päällä ja nähnyt jopa 60 maata. Nyt mielessä siintää prätkäreissu Etelä-Amerikkaan: Peru, Bolivia…